آیا می دانید لاپاراسکوپی چه کاربردی داشته و برای تشخیص چه بیماری هایی استفاده می شود؟
آیا می دانید چرا به آن جراحی سوراخ کلید می گویند؟
عمل های جراحی با برش های بزرگ معمولا به چند روز بستری بودن در بیمارستان نیاز دارند. شاید شما هم جزو افرادی باشید که از بستری شدن و محیط های بیمارستانی بیزارند.
برای حل مشکلتان به روش های دیگر نیز فکر کرده اید؟
امروزه با پیشرفت علم پزشکی؛
درمان مشکلات گوارش، مجاری ادراری و … دیگر نیاز به جراحی های پر خطر و تهاجمی نداشته و می توان تنها با یک لوله که منبع نور است، جراحی را پیش برد.
در این مقاله قصد داریم شما را با یک نوع جراحی کم تهاجمی و کاربرد های آن آشنا نماییم. پس اگر شما هم جزو کسانی هستید که از عمل های بزرگ با برش های زیاد واهمه دارید، تا انتها با ما همراه باشید.
همانطور که گفته شد در این نوع جراحی نیاز به برش های بزرگ نمی باشد و با حداقل تهاجم انجام می شود. جراح با استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ، محیط داخلی مورد نظر را بررسی کرده و با حرکت دادن دستگاه می تواند تصاویر را در داخل مانیتور نمایش دهد.
جراحی لاپاراسکوپی با اهداف تشخیصی صورت می گیرد. به این صورت که؛ مشکلاتی که در آزمایشات و تصویر برداری ها قابل شناسایی نباشند را شناسایی کرده و در صورت لزوم، به نمونه برداری از بافت ها می پردازد. در طی عمل لاپاراسکوپی می توان؛ ضایعات جزئی و انسداد هایی که، در طی معاینه مشاهده می شود را برطرف نمود.
در این روش جراحی از یک میله ی تلسکوپی نازک که یک دوربین به انتهای آن متصل می باشد استفاده می شود. این دستگاه شامل اجزایی می باشد، مانند:
• مانیتور دستگاه
• سیستمی برای ثبت و پردازش تصاویر
• منبع نور سرد(لامپ های LED)
• کابل نور سرد
• سوزن ورس
لاپاراسکوپی کاربرد ها و انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
لاپاراسکوپی تنها برای مشکلات گوارشی و یا ادراری نمی باشد و دارای انواع مختلفی بوده که عبارتند از:
لاپاراسکوپی به منظور تشخیص و درمان مورد استفاده قرار می گیرد. متخصص زنان و زایمان برای جراحی های هیسترکتومی و یا برداشتن فیبروم های رحمی از لاپاراسکوپی استفاده می کند.
هیسترکتومی به روش لاپاراسکوپی یک عمل جراحی بزرگ می باشد که، عواقب روانی و فیزیکی زیادی برای فرد به همراه دارد.در عمل هیسترکتومی به روش لاپاراسکوپی، رحم را،به قسمت های کوچک تقسیم می کنند. (در این روش می توان قسمت های کوچک شده را از طریق واژن نیز خارج نمود.)
آیا می دانستید کیست ها و توده های تخمدانی را می توانید با روش لاپاراسکوپی از بین ببرید؟
یک دستگاه لاپاراسکوپ وارد شکم فرد شده و با استفاده از بریدگی های کوچک بر روی پوست می توان این توده ها را خارج نمود.
نگران بریدگی ها نباشید…!
این بریدگی ها با بخیه قابل حل می باشند و بعد از مدتی هیچ ردی از آنها باقی نمی ماند.
لاپاراسکوپی یکی از روش های تشخیص و درمان بیماری ها می باشد. با برش های کوچک در زیر ناف، دستگاه لاپاراسکوپ وارد شکم و لگن می شود. در این روش دیگر نیاز به برش های بزرگ و وسیع در ناحیه شکم نمی باشد. از این طریق می توان مشکلات رحم و تخمدان را بررسی و درمان نمود.
بیشتر بدانید: درمان نازایی
با ایجاد برش هایی در ناحیه ناف یا لگن عمل لاپاراسکوپی شروع می شود. در ابتدا از طریق برش های ایجاد شده گاز دی اکسید کربن به درون حفره های ایجاد شده در شکم یا لگن، پمپ می شود. این گاز می تواند باعث باز شدن گستره دید جراح و بررسی بیشتر اندام مورد نظر در حین عمل جراحی شود. علاوه بر این؛ لوله های باریکی به نام تروکار در ناحیه مورد نظر وارد می شود (دستگاه لاپاراسکوپ از این لوله ها وارد بدن بیمار می شود).
شاید تا به اینجای مطلب از خود بپرسید؛
چرا اکثر متخصصین زنان به انجام عمل جراحی به روش لاپاراسکوپی توصیه می کنند؟
در صورت مصرف هرگونه دارو؛ چه به صورت خوراکی و یا تزریقی، باید پزشک خود را مطلع نمایید.
قبل از انجام لاپاراسکوپی، پزشک باید از داروهای مصرفی و همچنین آزمایشات بیمار اطلاع داشته باشد تا نحوه ی مصرف دارو ها قبل و بعد از عمل مشخص شود.
لاپاراسکوپی هنوز هم ارجحیت بیشتری نسبت به جراحی های باز دارد.
برخی از مزایای لاپاراسکوپی عبارتند از:
🟢️ کمک به تشخیص بهتر و دقیق تر جراح
🟢️ نمونه برداری
🟢️ کاهش زمان نقاهت و ریکاوری سریع تر
🟢️ میزان درد و خونریزی جزئی بعد از عمل
🟢️ درمان برخی بیماری های زنان
🟢️ خارج نمودن توده ها و زواید تشخیص داده شده
لاپاراسکوپی مانند هر عمل دیگری می تواند عوارضی را هم به همراه داشته باشد.
برخی از این عوارض عبارتند از:
⭕️ جراحات حاصل از لوله های تروکار؛ آسیب عروق خونی، آسیب های عصبی و یا گوارشی
⭕️ عفونت محل زخم
⭕️ واکنش سیستمیک به دنبال ورود گاز دی اکسید کربن (احساس درد در شانه و گردن به علت وجود گاز های داخل شکم)
⭕️ خونریزی های بیش از حد
⭕️ واکنش نسبت به بیهوشی
⭕️ ایجاد لخته های خونی
⭕️ مختل شدن دستگاه ادراری
پیشرفت تجهیزات پزشکی امکان انجام جراحی های پیچیده با خیالی آسوده و راحت تر را فراهم آورده است. شاید در گذشته انجام جراحی با ایجاد تنها چند برش کوچک امری دور از ذهن بود. ولی امروزه علم پزشکی و تحول آن توانسته این امر را به واقعیت برساند.
برای بررسی موارد مختلف اعم از کسب اطلاعات در زمینه فواید و معایب لاپاراسکوپی و یا مناسب بودن شما برای این مدل از عمل جراحی، حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت نمایید.
در صورت مشاهده لخته خون در پاها تحرک و ورزش پا توصیه می گردد. همچنین در موارد خاص ممکن است استفاده از جوراب های فشرده و یا تزریق صورت گیرد.
یکی از مزایای عمل لاپاراسکوپی؛ آسیب کمتر به دیواره شکم می باشد.
مدت زمان عمل لاپاراسکوپی برای هر شخص با توجه به شرایط و اقدامات لازم متفاوت می باشد.
بله، بعد از لاپاراسکوپی رحم به مدت ۱ الی ۲ روز شاهد خونریزی و لکه بینی خواهید بود.
بعد از ۲۴ ساعت از جراحی می توان استحمام کرده و محل مورد نظر را شستشو داد. اما برای جلوگیری از عفونت، جای زخم را خشک م تمیز نگه دارید.